قبل از شروع کسب و کار ایده خود را بسنجید

توسط ستاره ارانی
در دنیای تکنولوژی این روزها، شاهد پیشرفت کاری ایدههای نو هستیم. مشاهده میکنیم که افرادی کارآفرین، ایدههایی ناب را در قالب کسب و کار درآورده و در راستای آن به موفقیتهای بزرگ دست مییابند.
با مشاهده این نتایج در کسب و کار دیگران هرکدام از ما در ذهن خود به دنبال ایدههای خود هستیم تا بتوانیم بستری از موفقیت برای خود فراهم کنیم. اما در زمانی که به فکر پیادهسازی ایدههای خود هستیم سوالی ذهنمان را مشغول خواهد کرد؛ آیا این ایده مشتری پسند است؟ آیا این ایده درآمدزا خواهد بود؟ این ایده برای چه دسته از افراد جامعه با چه سن و تحصیلات و شرایط زندگیای مناسب است؟
در صورتی که پاسخ درستی به این سوالات داده شود، میتوان شرایط را با توجه به افراد و قشری که میخواهند سرویس یا محصول ما را دریافت کنند، ایجاد نمود و در این حالت است که احتمال بازدهی بالای فعالیتمان بسیار بیشتر خواهد شد.
همانطور که در زمان خرید یک کالای گران قیمت از متخصصان امر مشورت میگیریم، در هنگام شروع یک فعالیت کاری نیز، نیازمند تحقیقات از بازاری هستیم که میخواهیم سرویس و یا محصول خود را روانه آن کنیم.
پاسخدهی به سوالاتی که برایمان مطرح میشود راههای گوناگونی دارد که همهی این راهها نیازمند صرف هزینههای بالا و یا استخدام یک تیم تحقیقاتی بزرگ نمیباشند.
سوالات مناسب بپرسید
برای پیشبینی آیندهی یک ایدهی شغلی ابتدا میبایست سوالات درستی برای خود مطرح کنیم، سوالاتی که پاسخهای آنان به ترسیم یک تصویر درست از کسب و کارمان کمک کند. به همین منظور در مقاله «چگونه پرسشنامه طراحی کنیم» به طور کامل آموزش داده شده است.
از نمونههای این سوالات میتوان به نمونههای زیر نیز اشاره نمود:
- آیا ایدهی من، بازار را راضی خواهد کرد؟
- مشتریان من چه کسانی خواهند بود و از کجا باید پیدایشان کنم؟
- رقیبان من چه کسانی خواهند بود؟
- محصول من چقدر از آنچه در رقابت پیشنهاد میشود متمایز است؟
- چه رقابتی در این حوزه وجود دارد؟ آیا مستقیم است یا غیر مستقیم؟ محلی، ملی یا بین المللی؟
- آیا قانون به من اجازهی راهاندازی این فعالیت را خواهد داد؟
- مشتریان در چه بازه قیمتی امکان خرید محصول من را دارند؟
بخشی از پاسخ این سوالات را میتوانید مستقیم و غیرمستقیم از طریق گوگل پیدا کنید و به اطلاعات مورد نیاز دست پیدا کنید. اما در مورد رفتار و بازخورد مشتریان چطور؟ مهمترین پارامتر در هر محصول و یا کسب و کاری، مشتریان آن هستند.
این مشتریان هستند که در صورت استقبال از محصول و یا سرویس ما، به کسب و کارمان رونق میبخشند. لذا برای آنکه از ابتدای راه مطمئنتر قدم برداریم، میبایست مشتریان خود را به خوبی بشناسیم تا محصولی باب طبع آنان ارائه دهیم. این شناختن شامل ردهی سنی، نوع تحصیلات، سطح درآمد و فرهنگ افراد است.
پس پیش از شروع هر نوع فعالیت اقتصادی قبل از هر اقدامی، میبایست امکانسنجی نمود تا بتوان از مشکلات احتمالی آینده تا حد امکان جلوگیری نمود.
بازخوردها را جمع آوری کنید
همانطور که گفته شد مشتریان بخش مهم هر کسب و کاری هستند و این بازخورد افراد جامعه است که میتواند به تصویر درستی بدهد.
راههای متنوعی برای بررسی و مشاهده این بازخوردها وجود دارد که از جمله این روشها عبارتند از:
- نظرسنجی از افراد جامعه درباره فعالیت مورد تحقیق
- ایجاد یک ویدئو در مورد ایدهی کسب و کار خود و به اشتراک گذاری آن در یوتیوب و یا آپارات. پس از آپلود ویدیو با استفاده از نظرات و واکنشهای افراد نسبت به آن میتوانید برای خود تصویری از نظرات کلی جامعه ترسیم کنید.
- درخواست همکاری با شرکتهای توسعه محصول جدید (Product Development). شرکتهایی که از مرحله ایده تا ورود محصول به بازار را همراهی میکنند که البته لازم به ذکر است پیدا کردن این دسته از شرکتها در ایران بسیار دشوار است.
لازم است بدانید که بازخورد اطرافیان، دوستان و اقوام خود را بعنوان سرلوحه بازخوردها قرار ندهید چون هیچ وقت رفتار معدود افراد اطراف شما شامل تمام جامعه نخواهد بود.
از گزارشها استفاده کنید
بسیاری از مراکز تحقیقات بازار و نظرسنجی گزارشهایی را در مورد کسبوکارهای مختلف و نظر مردم جمع آوری کرده اند که به راحتی قابل خرید است. در این گزارشها به طور معمول به موارد زیر دست پیدا خواهید کرد:
- نوع مشتریان محصول یا سرویس
- نرخ تقاضای مشتریان بر اساس محل جغرافیایی محصول یا سرویس
- نحوه جذب مشتری و تبلیغات
- نقاط ضعف محصولات و سرویسهای مشابه پیشین
- بازه هزینه کرد مشتریان برای محصول یا سرویس
این موارد به شما کمک میکند تا با هزینه ای خیلی کمتر از اجرای یک نظرسنجی و تحلیل آن، پیش از شروع کسب و کار با دیدی مطمئن و ذهنیتی بهتر کار کنید.
ایده جدیدی دارید؟ از موفقیت آن تاحد امکان مطلع شوید و آن را روانهی بازار کنید!
[…] کافی نیست، برای شروع حتما لازم است همانطور که در مطالب پیشین هم اشاره کردیم ایده خود را بسنجید و از وجود بازار و یا […]
[…] ۱٫ تعیین و امکان سنجی یک کسب و کار جدید. […]
[…] و کارها تحقیقات بازار را برای سنجش ایده تجاری یا تعیین ریسک راهاندازی یک تجارت جدید یا توسعه و […]
[…] […]